Julkaistu

Aika tehdä pihan ja puutarhan syyskunnostus

Lyhenevät päivät ja tummuvat illat ovat merkki siitä, että piha ja puutarha vaativat huomiota. Vaikka kesä lämmittää vielä mukavasti, on tässä kohtaa vuotta hyvä huomioida jo alkava syksy. Hyvin ja ajoissa hoidetuilla syystöillä piha pysyy kunnossa, talvihuolto helpottuu ja keväällä kasvukauteen paljastuu entistä ehompi piha ja puutarha – on siis aika tehdä pihan ja puutarhan syyskunnostus!

Piha ja kulkuväylät kuntoon

Nyt on oikea hetki tarkistaa pihan puiden kunto, huolehtia turvallisesta kulusta sateisella ja lumisella säällä sekä putsata rännit, kourut ja kaivot.

Pihalta edellytetään toimivuutta ja viihtyisyyttä, mutta ennen kaikkea pihalla on oltava turvallista olla ja kulkea vuodenajasta riippumatta. Syksyisin tarkastetaan kulkureittien kunto ja korjataan päällysteiden mahdolliset epätasaisuudet. Kiveyksiin voi tulla hammastusta sekä jälkiä aurauksesta tai nastarenkaista ja muusta kulumisesta. Paikoiltaan lähteneet kivet luovat kehnon yleisilmeen ja ovat kompastusvaara etenkin iäkkäille. Myös kuopalle menneet soratiet ja kivituhkakäytävät tulisi pinnoittaa uudestaan, jotta syyssateet eivät aiheuttaisi pihalle suuria lammikoita ja jotta lumen auraaminen ja kolaus olisi sujuvaa. Ylikasvaneet puut ja pensaat saattavat estää niin jalankulkijoiden, pyöräilijöiden kuin autoilijoidenkin näkyvyyttä.

Pihan ja ajoväylien siisteys ja kunnollinen valaiseminen tekee liikkumisesta turvallisempaa.

Ihmisten toiminnan lisäksi pihan kuntoon vaikuttavat muun muassa sade, tuuli ja muut ilmastolliset olosuhteet. Myrskyt voivat tuoda äkillisiä yllätyksiä, kun taas lumi ja auraus kuluttavat pihaa tasaisesti.

Kesän jälkeen on myös hyvä pysähtyä miettimään pihan käyttötarpeita. Tarvitaanko ensi kesäksi uusia katoksia, leikkitilaa vai kenties sähköauton latauspiste? Syksyllä on hyvä valmistella ja tehdä pohjustustyöt valmiiksi seuraavaa kautta varten.

Kunnostamiseen toimitamme:

  • kivituhka 0-6 mm
  • piha- ja tiemurskeet 0-11 mm ja 0-16 mm
  • suurempiin korjauksiin murske 0-32 mm

Syksy on mainiota istutusaikaa

Syksy on hyvää istutusaikaa, koska maa on vielä lämmin ja sopivan kostea. Syyssateet ja yökosteus vähentävät myös osaltaan kasteluntarvetta. Aurinkokin paistaa maltillisesti, joten enää ei ole vaaraa taimien kuivettumisesta. Istutusalueiden ja kasvien juuret on hyvä suojata kuorikatteelle talven rasituksia vastaan.

Istutuksille ja puutarhaan toimitamme:

  • nurmikkomullan
  • puutarhamullan
  • kuorikatteet

Tuotteemme ja hinnat löydät tästä linkistä.

Toimi heti – on aika tehdä pihan ja puutarhan syyskunnostus!